Zondag 17-08
Werd ’s nachts wakker en moest naar het toilet. Strompelde slaapdronken richting badkamer. Dacht dat deur van badkamer openstond. Bleek dicht te zijn. Wat een klap.

Maandag 18-08
11.15 uur. Ben stem kwijt. Was uur geleden huis aan het opruimen en zag iets op de vloer liggen. Raapte het op. Bleek DE KOP VAN EEN MUIS te zijn. Heb nog nooit in mijn leven zo hard gegild als zojuist.

17.30 uur. Net thuis, gewandeld in stadje. Smoothie gemaakt van veldsla en nectarine. Was niet bijzonder.

22.47 uur. Begint te regenen. Alweer.

Dinsdag 19-08
Straks naar bed. Moet morgen weer werken. Vakantie is nu definitief voorbij. Ben hier geestelijk nog niet aan toe. Nog lang niet. Wil koffers pakken en ZO weer richting Griekenland.

Woensdag 20-08
Eerste werkdag. Werd overvallen door gevoel van heimwee naar Kreta. Stuurde mail naar het hotel waar ik logeerde om ze te bedanken voor de fantastische vakantie. Hoe sneu kun je zijn.

Na het werk uit eten met vriendinnetjes A. &. C. Onderweg naar het restaurant waar ik ze zou ontmoeten stuurde ik voor de grap een berichtje: ‘Ben er pas over een uur, moet overwerken.’ Toen ik daar aankwam waren ze er niet. Na een half uur wachten stuurde ik weer een berichtje. ‘Waar zijn jullie?’
Bleek dat ze in het café verderop zaten. ‘Je moest toch overwerken?’, verdedigden ze zich.

Donderdag 21-08
Beetje gaar vanochtend. Gewerkt. Na het werk Chinees gehaald. Bestelde Ma Po Tofu, favoriete gerecht. Heb hele bak leeggegeten.

Vrijdag 22-08
Vriendin M. is terug van vakantie. ‘Was het leuk?’, vroeg ik. M. zag er wat moe uit. ‘Jawel’, zei ze aarzelend. ‘Het was wel een beetje jammer dat Sam alleen maar in het vliegtuig heeft geslapen. Voor de rest van de tijd was hij klaarwakker. En hyperactief.’
Kregen nog discussie over het woord reikhalzend. Lukt me maar niet om te onthouden dat het reikhalzend is – zeg altijd halsreikend. Vind dat veel logischer. Je reikt toch met je hals? Je halst niet met je reik. Ga de Taalunie schrijven dat dit toch echt veranderd moet worden.

Zaterdag 23-08
Werd ’s middags zowaar nog mooi weer ook. Naar Franeker toe, op terrasje van het Planetariumcafé op houten bankje in het zonnetje gezeten. Naast me zat een meisje met haar moeder te telefoneren. ‘Ze mag nu dan wel zoete broodjes bakken, maar vergeet niet wat ze anderhalf jaar geleden heeft gedaan. Ze heeft ook jou toen keihard laten vallen mam, weet je nog? Ze heeft niets, maar dan ook niets van zich laten horen, anderhalf jaar lang. En nu doen alsof haar neus bloedt?’ Het meisje keek spottend. Serveerster kwam eraan, moest bestelling opgeven. Hoorde het meisje daarna zeggen: ‘Enfin, laten we het er maar op houden dat ze een psychose had. Dat de stoppen doorsloegen omdat ik…’

Meisje ging toen anders zitten, kon de rest niet meer verstaan. Bleef er nog lang over nadenken. Wat had dat meisje gedaan? Wat ‘Omdat ik’? Fascinerend.

Zondag 24-08
20.00 uur. Ga was uit de wasmachine halen. Heeft vanmiddag weer hard geregend. De zomer is nog niet eens voorbij maar verlang nu alweer naar de zomer. Het wordt een groot probleem deze herfst en winter, dat voel ik nu al.