Maandag 23-11
Kwam in de winkel H. tegen. Haar man werd tweeënhalf jaar geleden werkeloos. ‘Het is echt niet leuk meer’ vertelde ze. ‘Een baan vinden is tot nog toe niet gelukt maar hij krijgt steeds vaker te horen dat hij in de toekomst wel eens een ‘tegenprestatie’ zou moeten gaan leveren. Hij mag dus binnenkort gaan werken onder het minimumloon. Na 30 jaar hard werken krijg je dit als dank. Het is TE schandalig, zoals ze met mensen omgaan’.
Knikte aandachtig. Hoor dit vaker tegenwoordig. Treurig.

Dinsdag 24-11
Hoorde op RTL Nieuws dat steeds meer kinderen opgroeien in gezin dat in de bijstand zit. Hoe kan dat nou? Het gaat toch zo goed in Nederland? De economie trekt toch weer aan? Sta hier werkelijk van te kijken.

Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald. Nog meer spanning in de wereld. Fijn, daar zaten we nou net op te wachten. Pffff.

Woensdag 25-11
Gewerkt. Na het werk even op bezoek bij nichtje P. ‘Ik ben de vluchtelingendiscussie zat’ zei ze terwijl ze kopje thee inschonk. ‘Ik geloof in een mooie, goede wereld waarin we elkaar moeten helpen. En al die mensen met een ‘mening’ – als je de problemen niet kunt oplossen houd dan je mond’.
‘Het is een moeilijke discussie’ beaamde ik.
‘Nou en of’ knikte P. ‘En ik weet wel: als het Anne Frank was gelukt om naar Amerika te vluchten zou ze nu nog leven’.
Keek P. aan. ‘Dat is waar. En als die ijsberg er niet geweest was dan hadden bijna alle passagiers van de Titanic nu ook nog geleefd’.
P. glimlachte weemoedig. ‘Ach ja. Ik weet het ook allemaal niet meer hoor.

Donderdag 26-11
Gewerkt. Hoorde vandaag dat de EU zich zelfs bezighoudt met de schoenen van kapsters. Kapsters mogen geen schoenen met hoge hakken dragen. Tjonge jonge. Het gaat wel ver allemaal.
‘We pikken het toch allemaal?’ zei collega H. ‘We vinden alles goed. Zelfs als we vandaag of morgen verplicht gecastreerd zouden worden vinden we het goed. We klagen alleen op verjaardagsfeestjes maar protesteren: ho maar’.
‘Nou nou’ stribbelde collega S. tegen. ‘Je doet alsof we zwakzinnige makke schapen zijn en dat…’
‘…dat zijn we niet?’ vulde collega H. schamper lachend aan. ‘Het feit dat we het goedvinden dat ze de pensioenpot leegroven zegt genoeg over ons’.

Vrijdag 27-11
Heel lang geskypet met nicht en tante in New York. Nicht liet me het uitzicht vanaf haar appartement zien – de zon scheen volop, ik zag mensen lopen, ik zag de wolkenkrabbers – het was alsof ik in New York was. Wat is de techniek toch fantastisch.

19.15 uur. V
Net thuis, was even naar vriendin M. ‘Weet je dat wij, per hoofd van de bevolking, netto het meest van allen betalen in de EU?’ vroeg hij.
‘Jaaaaaa’ zuchtten M. en ik in koor. ‘Dat heb je al zo vaak verteld’.
Man van M. keek ons triest aan. ‘Gelukkig maar dat er nog mensen zijn die zich hiermee bezighouden’ besloot hij. ‘Ik voel me af en toe net als Mahatma Ghandi. Die zei: ‘First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win’.
M. keek haar man meewarig aan.

Zaterdag 28-11
Droomde dat ik in onbekend stadje liep, ergens in de jaren ’50. ‘Mijn zoontje wordt later dienaar’ zei charmante mevrouw met wie ik voor de deur van een kerk in gesprek raakte. ‘Hè Markje? Jij wilt later dienaar worden nietwaar?’ riep ze het ventje erbij.
Markje keek me boosaardig aan. ‘Ja’ knikte hij en grijnsde triomfantelijk.
‘In deze kerk?’ vroeg ik terwijl ik op het gebouw achter me wees.
‘Nee natuurlijk niet’ snauwde het kereltje. ‘Van Brussel. Dienaar van Brussel’.
Vreemde droom. Vraag me af wat het zou kunnen betekenen.

Twee afleveringen van Hell on Wheels gezien en tot laat met dochter aan de keukentafel gebabbeld.

Zondag 29-11
14.36 uur. Grijs en veel wind. Ga zo boodschappen doen, heb zin om even naar buiten te gaan. Net lang telefoongesprek met vriend P. (de filosoof) achter de rug. P. heeft een theorie: ‘Alles wat er nu gebeurt in de wereld is zorgvuldig geënsceneerd’, zei hij. ‘Alleen door een nieuwe wereldoorlog te veroorzaken kan de Nieuwe Wereld Orde worden gevestigd en dat is tenslotte wat onze Grote Leiders willen.’
Liet lange stilte vallen.
‘Ik weet het’, zei hij. ‘Mensen die verder denken worden als paranoïde en compleet gestoord weggezet. Onthoud wat ik zeg – op een dag begrijp je het’.
Denk dat ik het gauw ga vergeten. Maar dat weet ik nog niet zeker.

  Vind dit leuk!