Zondag 12-07
Was helemaal vergeten iets te vermelden over bovenstaand schilderij waarmee dochter laatst in het Fries Museum hing. Het schilderij dan hè, dat hing in museum. Niet dochter. Die was gewoon thuis.
‘Wat ben je toch zeldzaam flauw’ zuchtte vriendin M. aan wie ik het ook op deze manier verwoordde.
‘Het kan toch dat mensen dat denken?’ verweerde ik me maar M. schudde lusteloos haar hoofd.
‘Het wordt tijd dat de baby komt’ mompelde ze alleen maar.

Maandag 13-07
’s Avonds naar Zwarte Zwanen gekeken. Is documentaire waarin werd uitgelegd hoe pensioenbeleggers zichzelf verrijken met ons geld. ‘Een ieder die in de buurt komt van de pensioenpot waant zich in de Ban van de Ring’ vertelde iemand in de docu. Verbijsterend om te zien dat het graaien geen grenzen kent en enig moreel besef wordt weggespoeld met liters dure wijn. (Betaald door ons, dat wel natuurlijk). Het sleutelwoord binnen die branche is ook nog eens ‘Integriteit’. We kunnen dus feitelijk spreken over ‘De Integere Graaier’. Sjonge jonge. Wat zijn we toch diep gezonken.

Dinsdag 14-07
Net wéér aflevering van Zwarte Zwanen gekeken. Ben echt verbijsterd. Waarom laten we dit allemaal toe? Waarom mogen durfkapitalisten bedrijven kapot maken met geld dat ze lenen van pensioenfondsen – ONS geld???
‘Wind je er nou maar niet over op’, zei oom C. toen ik hem sprak. ‘De kruik gaat net zolang te water tot ‘ie barst. Kennelijk vindt de burger het prima – niemand protesteert immers – dus waarom zou jíj je druk maken?’
Snap werkelijk niet dat… Enfin. Zal wel vallen onder de noemer ‘Veel beloven, weinig geven, doet de zot in vreugde leven.’

Bruine bonen met gehakt gemaakt. Was lekker.

© FotorWoensdag 15-07
Spannend rondom Griekenland. ‘En WEER heeft Rutte een verkiezingsbelofte gebroken’ fulmineerde man van vriendin M. ‘We zullen binnenkort de portemonnee wel weer open moeten trekken. En dan mogen we 80 miljard euro cadeau doen. TACHTIG miljard’.
Man van M. was bijna aan het schuimbekken van woede.
‘Gek eigenlijk dat iemand die in Nederland woont en financiële moeilijkheden heeft niet geholpen wordt terwijl er naar de Griek miljarden gesluisd wordt. Waarom hij wél en de man hier niet?’ vroeg ik me hardop af.
Vriendin M. schokschouderde. ‘Ik wil me er niet mee bezighouden. Dat is slecht voor mijn bloeddruk en ik moet aan de baby denken’. Ze aaide over haar dikke buik.

Donderdag 16-07
Wandeling gemaakt en bij de boot wat gedronken. Tafeltje naast ons zat jonge vrouw te bellen. Hoorde haar zeggen: ‘Ik wist niet dat het de baby was die ik hoorde huilen. Ik dacht serieus dat je naar een dierenfilm zat te kijken. Anders zeg ik dat toch niet, dat het klonk als een hyena??’ Haha, heerlijk.

Voor de aardigheid weer eens naar deel I van The Godfather gekeken. Vond ‘m nu minder goed dan de vorige 36 keer. Bovendien: geen mobieltjes. Dat doet ook beetje vreemd aan op de een of andere manier. Een maffiosi vanuit een telefooncel zien bellen is toch beetje aandoenlijk.

Vrijdag 17-07
Eén jaar geleden dat de MH17 neergehaald werd door een stel gekken. Precies één jaar en het voelt aan als de dag van gisteren. Nog steeds onvoorstelbaar dat dit is gebeurd. Wat een hel en wat een eindeloos verdriet voor de nabestaanden.

‘s Avonds op verjaardag van vriend E., was gezellig.

Zaterdag 18-07
Heb volgens mij de hele nacht niet bewogen in slaap. Heel diep geslapen, 8 uur achter elkaar. Nu doet arm vreselijk veel pijn. ‘Je had wel een zenuw kunnen afknellen’ zei vriendin M. opgewekt. Ze keek erbij alsof het iets leuks was.

Met man naar Franeker. Raakten in gesprek met oudere heer. De man ratelde aan een stuk door. Het maakt sommige mensen niet uit met wie ze praten, áls ze maar kunnen praten, niet normaal. Is toch ziekelijk? Lijkt wel volksziekte nummer 1 te worden – eindeloze monologen afsteken tegen anderen.

Zondag 19-07
Had vreemde droom: zat in ouderwets, Frans café en was heftig aan het debatteren met onbekende mensen. ‘Ze sturen aan op een Derde Wereldoorlog’ riep ik verhit uit. ‘Dat KAN niet anders. Ze willen eerst vernietigen zodat ze daarna wérkelijk aan een verenigd Europa kunnen gaan bouwen. Een Derde WO is goed voor de economie en geeft weer lucht – denk aan de industrie die weer zal bloeien, de bruggen en huizen die weer gebouwd moeten worden. Geloof me, daar sturen ze doelbewust op aan.’
Gezelschap aan tafel knikte instemmend en bestelde meer wijn.

Was vreemde droom. Had bij het wakker worden nog steeds de lucht van Gauloise in mijn neus.