Zondag 28-09
Gescrabbeld. Werden geen nieuwe woorden bedacht dit keer. Eindigde als laatste, 200 punten verschil met de winnaar. Laat naar bed, bleef nog lang met moe aan de keukentafel babbelen. Kon daarna niet slapen, had teveel port op. Zit een stofje in waar ik niet tegen kan.

Maandag 29-09
’s Middags met ouders naar Franeker. Maaltijdsoep gemaakt, was lekker. Heb meteen een grote pan gemaakt, genoeg voor de komende dagen. Dat gedoe in die keuken telkens weer, vreselijk. Wil eigenlijk kokkin hebben. Een die ons permanent de heerlijkste dingen voorschotelt. Stom woord eigenlijk – Voorschotelen. Bestaat er ook een Naschotelen? Ga het straks even opzoeken.

Heb naschotelen net opgezocht. Bestaat niet.

Dinsdag 30-09
Ouders gingen weg. Was weer stil in huis. Kreeg opeens een aanval van opruimwoede. Ga zelfs – bijna – complete verzameling Suske en Wiske-boeken wegdoen. Ik lees ze toch nooit meer. Heb ook stapel oude boeken naar de Kringloopwinkel gebracht.

Woensdag 01-10
Gewerkt. Gezicht gescrubd. Veel te hardhandig. Huid voelt nu pijnlijk en ziet helemaal rood. Wat een ramp.

Donderdag 02-10
Had gruwelijke droom vannacht. Droomde dat ik met bot mesje grote teen eraf sneed en ‘m in de vriezer legde. ‘De dokter moet ‘m onderzoeken’, legde ik een verbijsterde man uit terwijl ik bezig was het bloeden te stelpen. ‘Heb je speciaal hiervoor je nagel gelakt?’ vroeg man terwijl hij met een gezicht vol afgrijzen teen viezig bekeek.
‘Nee’, antwoordde ik, ‘die nagellak is nog van Griekenland.’ Absurd. Hoe komt een mens hierop? Was blij toen ik wakker werd en ontdekte dat teen er nog aan zat.
Gewerkt. Huid ziet nog steeds rood.

Vrijdag 03-10
Heb stoompan in ere hersteld. Kwam ik laatst tegen tijdens uitmesten, was vergeten dat ik ‘m had. Deed aardappelen, worteltjes en sperziebonen erin en daarna alles op grote ovenplaat de oven in. Wou soort van gezonde, gegrilde maaltijd bereiden. Moet de volgende keer misschien ook wat kruiden erbij doen, was nu wat flauw.

Heb net havermoutmasker afgespoeld.

Zaterdag 04-10
Met vriendin M. naar Franeker. Leek wel zomer, zo warm. ‘Misschien is de opwarming van de aarde nu eindelijk écht begonnen!’ jubelde ik. M. was druk in de weer met Sam die wat jengelig was. ‘Geef jij die jongen wel genoeg te eten?’ informeerde ik, nog steeds uitbundig. M. zuchtte en bestelde weer een glas rosé.

Achter ons zat een ouder echtpaar. ‘Het is schandalig’, zei de grijze man. ‘Eerst hebben ze ons verplicht om ons geld naar de banken te brengen want ze wilden van dat loonzakje af. Er werden wat mensen aangesteld om voor ons geld zorg te dragen. En wat gebeurde er toen?? De mensen die voor ons geld moesten zorgen gebruikten dat om hun zakken mee te vullen. De salarissen en bonussen rijzen de pan uit en die mensen maar denken: ‘Goh, ben ik ZOVEEL waard? Nou, dan zal ik wel heel bijzonder zijn.’ Dit morele verval is niet meer te stuiten.’ Zijn vrouw knikte nadenkend. Sam begon hard te krijsen, kon de rest niet volgen.

Zondag 05-10
Ben sinds vanochtend non-stop bezig met dingen weg te gooien. In de gang staan al 3 volle vuilniszakken voor de Kringloopwinkel. Heerlijk gevoel is dit. Bijna soort van Geestelijke Schoonmaak. Nu kan ik zonder schuldgevoel nieuwe dingen kopen.

Haalde net was uit wasmachine. Zat weer iets tussen van dochter dat ernstig verkleurd lijkt. Denk dat ik ’t maar voor haar verstop en stiekem een nieuw – zelfde – shirt koop. Vervelend.
Ga weer verder met huis. Wil nog een vuilniszak vol zien te krijgen. Zal ongetwijfeld lukken.