Maandag 16-11
12.21 uur. Heb zonet minuut stilgehouden. Kon er niets aan doen maar dacht steeds: dit is niets meer dan wat uiterlijk vertoon. We hebben na Charlie Hebdo wel gezien hoe snel het gewone leven weer doorgaat. In plaats van een minuut stilte zouden we misschien eens met z’n allen een minuut moeten schreeuwen, lijkt me veel beter.

Dinsdag 17-11
Windows 10 geïnstalleerd op pc. Blijf het jammer vinden dat ik er nooit in slaag goede back-up te maken. Moet nu alle contacten weer invoeren.

18.15 uur. Man verheugt zich op voetbal. ‘Ga jij maar de hele avond achter de computer zitten’, zei hij opgewekt, ‘ik vermaak me wel’.

20.17 uur. Voetbal is afgelast vanwege bommelding. (Lees altijd bommel-ding.) Vreselijk. We worden gegijzeld, dat is duidelijk. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Woensdag 18-11
Gewerkt. ‘We zijn gevangene van onze politieke correctheid’, zei collega H. ‘Elke oplossing zal als niet-politiek correct van tafel worden geschoven en omdat niemand als fascist afgeschilderd worden is er geen oplossing’.
‘Wat heeft onze vrijheid ons gebracht als we niet eens de vrijheid hebben om een terras te kunnen uitzoeken?’ vulde collega S. aan. ‘Onze vrijheid heeft tot niéts geleid – de onvrijheid neemt alleen maar toe en…’
‘Ja ja ja, we weten het wel’, onderbrak ik. Wil praten over schoenen en theater en goede boeken. Niet constant over deze situatie.

Donderdag 19-11
Gewerkt. ’s Avonds even met oom H. gebeld. ‘Europa wordt vernietigd door de EU’ zei hij somber. ‘Goddank is er nog een Amerika en een Rusland – misschien dat die ons weer eens willen redden, want zelf kunnen we het niet’.
‘Buurvrouw Annie nog gezien de laatste tijd?’ veranderde ik van onderwerp.
‘Ze logeert een paar dagen bij haar dochter’ zuchtte oom H. ‘Ook dat nog’.

Vrijdag 20-11
Vroeg op. Zit tegenwoordig weer elke dag op hometrainer. Fiets 10 tot 12 kilometer in half uur, langer kan ik echt niet op dat ding blijven zitten.

16.23 uur. Hoorde net op de radio dat journalisten uit alle landen van de EU het Europarlement voor de rechter sleept. Parlement weigert inzage te geven in het schaamteloze graaigedrag declaratiegedrag van parlementariërs. ‘Zo moet het ongeveer ook geweest zijn in 1789’ zei ik tegen dochter.
‘1789?’ zei kind afwezig.
‘De Franse Revolutie’ verduidelijkte ik. ‘Toen het volk het zat was dat de rijken steeds rijker werden ten koste van het volk’.
Dochter luisterde allang niet meer.

Gebakken bloemkool met sardientjes gegeten. Man keek vol afschuw toe – hij nam biefstuk. Heb ook smoothie met andijvie, rode bieten, witlof en gember gemaakt.

Zaterdag 21-11
Brussel hermetisch afgesloten. Bij wijze van spreken dan, maar toch. Het gaat lekker allemaal. ‘Europa is een ziek, slap kind’ zei vriendin E. ‘Hier zullen ze op eigen kracht nooit uitkomen. Het is Duitsland alwéér gelukt’.
‘Wat bedoel je?’ wou ik weten.
‘Duitsland heeft al twee keer eerder in de geschiedenis geprobeerd een gróót, Europees Rijk te stichten. We weten beiden waar het toe geleid heeft’.

22.13 uur. Relatie van zus van vriendin M. zit in een dipje. ‘Ons liefdesleven verliep al een hele tijd stroef’ vertelde ze. ‘Ik ga altijd eerder naar bed en dan blijft hij nog uren op, zit ‘ie te gamen. Een paar dagen geleden zeg ik tegen hem: ‘Dit kan zo niet langer. Ik zou graag willen dat je eens een keer wat initiatief toonde en je losrukte van die spelletjes. We leven als broer en zus, dit is belachelijk’. Ga ik gisteravond naar bed – hij bleef natuurlijk weer beneden – krijg ik op een gegeven moment een appje van hem. Ik sliep al bijna nota bene. ‘Heb je zin?’ stond er.
Ondanks alles moesten M. en ik erg lachen. Zus van M. zuchtte gelaten.

Zondag 22-11
09.10 uur. Ex-partner en gezin komen later brunchen. Broertje van dochter is nu 9 maandjes en hij wordt elke dag leuker. Ben gewoon verliefd op dat kind. Moedig ex en zijn vrouw constant aan samen op vakantie te gaan – ‘dan pas ik op de kleine man’ – maar tot nu toe willen ze niet. Begin er straks weer even subtiel over.

12.45 uur. Ga naar de keuken, gevulde eieren maken. Wil deze post eigenlijk met iets vrolijks afsluiten. Kan niets vrolijks bedenken. Enige waar ik op kwam was gedicht van Leo Vroman dat eindigde met de regels:

‘Geen God die ooit om wreedheid vroeg
Het noodlot is al wreed genoeg’

  Vind dit leuk!