Maandag 31-08
Ga naar bed. Zojuist gekeken naar Pauw. Sophie Hilbrand was een van de gasten. Ze wil met haar nieuwe programma ‘het taboe op het gebruik van botox verbreken’ vertelde ze vol trots. Snap het niet. Wist niet dat hier een taboe op rustte. Een taboe op het opsnuiven van paardenstront, ja, daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen. Of een taboe op het langzaam roosteren van je levende cavia. Maar een taboe op het gebruik van botox? Nee, daar kan ik me niets bij voorstellen.

Dinsdag 01-09
Dochters eerste dagje in Groningen! ’s Middags met vriendin S. naar Leeuwarden en bij V&D wat gedronken. ‘Karel zei gisteren dat ik chaotisch ben’ vertelde S. ‘Probeer eens af te maken waar je aan begint’ zei hij. ‘Dat werkt echt veel beter’.
‘Wat doe je nou moeilijk man,’ antwoordde ik. ‘Ik heb twee zakken M&M’s op en van de cake is ook weinig meer over.’ S. keek bedroefd naar buiten. ‘Ik ben geen ideale echtgenote’ zuchtte ze toen.
‘Ach, ‘ideaal’ is slechts a state of mind’ troostte ik. ‘Karel zal zijn verwachtingen in de loop der jaren wel bijgesteld hebben, denk je niet?’
S. keek me fronsend aan.

Woensdag 02-09
’s Avonds naar verjaardag van neef H. Werd flink gedebatteerd over politiek. ‘De democratie bestaat niet meer’ snoof neef H. ‘De EU is een dekmantel voor dictatuur. Wat er nu gevormd wordt is het Vierde Rijk met Duitsland als stuwende kracht. We zitten erbij en kijken ernaar. En maar roepen dat het zo geweldig gaat met de economie. Er belanden goddomme steeds meer mensen in de bijstand’. Een ieder knikte instemmend.
‘En hoe zat het ook alweer met die onderste steen waar Rutte het zo vaak over had?’ probeerde nicht P. van onderwerp te veranderen.
‘Die heeft hij stevig vast gemetseld’ bromde neef H.

Donderdag 03-09
Droomde dat Rutte bezig was een boek te schrijven. ‘Het wordt een groot succes, dit boek’ verzekerde hij me. Hij grijnsde en zijn neus begon te groeien. Er was iets bekends aan de hele situatie.
‘Waar gaat dat boek over?’ vroeg ik bezorgd.
‘Het wordt een sprookjesboek’ kraaide hij opgetogen. ‘En het zal heten: Sprookjes voor de Lage Landen’. Staarde gefascineerd naar neus die alsmaar langer werd.

Vrijdag 04-09
Vriendinnen K. & K. op bezoek. Ken beiden nog uit de tijd dat ons leven alleen maar bestond uit feesten, feesten en nog eens feesten. Dat we ooit een badkamer zouden schoonmaken of voor een gezin eten op tafel zouden zetten was ondenkbaar in die tijd. Heerlijke dag gehad, voelden ons weer 17 jaar oud.

’s Avonds aan de telefoon met oom C. ‘Dat zootje dénkt dat zij de machthebbers zijn’, fulmineerde hij. ‘Maar de enige machthebbers, dat zijn wij’.
Fijn idee. Jammer dat de praktijk anders uitwijst.

Zaterdag 05-09
Vreemd weer de hele dag – grijs en winderig en dan opeens weer zon. Is irritant. Het is het een of het ander, niet dit wisselvallige gedoe.
‘Je bent zelf al wisselvallig genoeg’, knikte dochter begrijpend. ‘Daarom kan je hier niet tegen’.
‘Moet jij niet een kamer zoeken in Groningen?’ wou ik weten. Dochter liep lachend weg.

’s Avonds met vriendin H. pizza gegeten bij San Marino. Pizza was verrukkelijk. Maakten eerst ritje en zagen prachtige regenboog. Regenboog was ZO duidelijk, was er heilig van overtuigd dat er een pot met goud op ons wachtte. ‘Ik rij er echt niet heen hoor’ schudde H. heftig met haar hoofd toen ik het opperde. Reden door naar pizzeria. Vraag me nu de hele tijd af of dat wel verstandig was. Wat als…?

Zondag 06-09
Weer grijs dagje. Bezig nieuws van de afgelopen dagen te lezen. Las dat de wachttijd van ziekenhuizen vaak schijn is. Heeft te maken met budget. En maar premies verhogen, de kl#@$%^&$#@.

‘Volgende keer anders stemmen’ opperde overbuurvrouw G. toen ze de eieren kwam terugbrengen en ik haar dit vertelde.
‘Dat heeft geen zin’ mompelde ik. ‘Stemmen is een illusie. We dénken dat we een keus hebben maar we hebben geen keus. We stevenen af op de ondergang. We worden bestuurd door een dictatoriale elite. We zijn willoze, apathische slaven, we kunnen geen kant op. We…’
Wou nog even doorgaan maar overbuurvrouw stond op.
‘Bedankt voor de eieren’ zei ze abrupt en rende het tuinpad af.

Moet me misschien een volgende keer maar wat inhouden. Ook dat nog.

  Vind dit leuk!