Zondag 19-07
Wat een commotie over een jonge Elizabeth die de Hitlergroet uitbracht. Ze was nog maar een kind, het was ergens in 1934 of zo. Je kunt het haar amper kwalijk nemen. Over ‘s lands ‘Olijke Schavuit c.q. Deugniet’ – Bernhard – die op z’n zeiljacht de nazivlag vrolijk liet wapperen hebben we het toch ook niet? Begrijp niets van die selectieve verontwaardiging.

Maandag 20-07
Hoorde dat het groepje dat in Brussel zit en zich collectief de verpersoonlijking van de Zonnekoning waant hun EIGEN SERVIES wil hebben. Hun eigen porselein en tafelzilver dus.
‘Let maar op, binnenkort willen ze gouden toiletten’ brulde man van vriend M. ‘En wij maar betalen. Ik denk de laatste tijd steeds vaker aan de bestorming van de Bastille’. Man van M. liep tandenknarsend de tuin in.

Dinsdag 21-07
Echtgenoot kwam thuis met zak andijvie. ‘Zullen we dat weer eens eten?’ stelde hij voor. Ik knikte. ‘Prima’. Pakte, toen hij niet keek, de halve zak andijvie die ik nog in de ijskast had liggen en gooide de inhoud in de blender.
‘Zal ik er anders een smoothie van maken?’ vroeg ik terwijl ik hem de andijvie in de blender liet zien.  ‘Dan zijn we lekker snel klaar’. Drukte demonstratief op knopje. Man keek beetje beteuterd en wou nieuwe andijvie halen.  Heb zeldzaam hard gelachen.

Zag vreemde reclame op tv voorbij komen. Was reclame voor een of andere website waarbij je je, ‘als je gelukkig getrouwd was’, kon aanmelden, zodat je makkelijk vreemd kunt gaan.
Snap het niet. ‘Om vreemd te gaan heb je die site toch niet nodig?’ vroeg ik aan nicht H. met wie ik telefoneerde. ‘En bovendien: dit is toch raar, zoiets op tv? Het is zo…’ Kon juiste woord niet vinden.
H. grinnikte. ‘Wen er maar aan. Dat hele dunne laagje beschaving waarmee we omhuld worden is zo goed als verdwenen’. Beangstigend.

Woensdag 22-07
15.20 uur. Hoorde laatst iemand over gezond soort bananencake, ga ‘m nu ook bakken. Schijnt verschrikkelijk voedzaam te zijn.

17.40. Bananencake ligt in brokken op bord. Was vergeten cakevorm in te vetten, moest ‘m eruit hakken. Zonde. Smaak is wel goed.

Donderdag 23-07
Gewerkt. Met groepje collega’s buiten in het zonnetje geluncht. Hadden het over de komst van de euro. ‘We zijn zo verschrikkelijk gepakt door de euro’ zei collega S. ‘De landen ZONDER euro hebben een betere economische groei dan de landen MET’.
Collega B. knikte instemmend. ‘En dan hebben we het nog niet eens over de werkeloosheid die stijgt of de schulden die toenemen.’
‘Het enige dat fors groeit is de ongelijkheid’ zuchtte collega E.
‘62 procent van Nederland schijnt de EU somber in te zien’ deed ik een duit in het zakje.

Viel een drukkende stilte. Gingen gauw weer aan het werk.

Vrijdag 24-07
Vroeg op, met C. en M. (andere M.) naar Terschelling. M. is net terug uit Engeland. ‘Ik was daar met Ingrid’ vertelde ze. ‘En we hadden een autootje gehuurd. We zeiden steeds tegen elkaar: wat is het relaxed rijden hier hè? Pas toen we thuis waren vertelde iemand dat de snelheid op de borden in mijl aangegeven stond. Hele vakantie waren we dus een gevaar op de weg.’

Enorme fietstocht gemaakt, helemaal naar Heartbreak Hotel. Was gelukkig redelijk weer.

Zaterdag 25-07
Zitten nu in hotel, 15.20 uur. Is al ongeveer 6000 liter regen naar beneden gevallen, niet normaal, deze storm. Dat ene weekend dat vriendinnen en ik naar Terschelling gaan en dan dit. Godsamme.

image

Zondag 26-07
Huifkarrentocht gemaakt, was prachtig. Helemaal tot uiterste puntje van eiland gegaan, was er nog nooit geweest. Nu net terug en drankje gedaan in bar van hotel, gaan straks uit eten.

Raakten in gesprek met vrouw die in haar eentje paar dagen kwam uitwaaien. Mens sprak alleen maar over haar kinderen, het was gruwelijk.
‘Sommige mensen…’ gromde vriendin M. toen we wegliepen.
C. en ik knikten. ‘Afgrijselijk ja’, beaamden we.

18.45 uur. Gaan straks de deur uit. Kwamen vrouw weer tegen. ‘Kom mee met ons’ nodigde vriendin C. haar mee uit. ‘Alleen is ook maar alleen’. Vrouw was direct enthousiast.
M. en ik verstijfden. Ga straks in restaurant direct aan de wijn. Eten sla ik over.