Vrijdag 13-05
Hele dag in tuin gewerkt. Ging later boodschappen doen in stadje. Weet nu nog niet hoe het kan maar liep keihard tegen trekhaak van auto aan. Was even bang dat onderbeen geamputeerd moest worden – voelde alsof scheenbeen totaal versplinterd was.
‘Gaat het?’ zei jongeman die het zag gebeuren.
‘Niks aan de hand’ grijnsde ik moedig terwijl ik tranen wegslikte. ‘Helemaal niks aan de hand. Dit overkomt me regelmatig’.

’s Avonds even doorgegaan met Wolmoed:
Julia was mooi. Ze was niet gewoon mooi: ze was ziekmakend mooi en telkens als Wolmoed naar haar keek werd ze overspoeld door een golf van haat en nijd.
‘Ik wou dat ik er zo uitzag’ snikte ze in zichzelf toen ze haar gecraqueleerde kop in de spiegel bestudeerde. ‘Ik wou dat ik die jeugdige frisheid nog bezat en dat ik zulk mooi dik, krullend lang haar had’.
Wolmoed trok haar jeans nog wat meer naar beneden zodat hij nu werkelijk op de knieën lag en ging met haar handen door haar groene haar.
‘Je bent mislukt’ fluisterde ze zachtjes naar de spiegel. ‘De natuur heeft het slecht, heel slecht met jou voorgehad’. Wolmoed kalkte maar weer een oogpotloodlijntje onder haar ogen en probeerde verleidelijk te knipperen. Het was niks. ‘Je hebt in elk geval een goed karakter’ sprak ze zichzelf moed in maar in weerwil van alle narigheid moest ze onwillekeurig spottend glimlachen. Als er iets niet klopte was dat het wel!
Op de gang ontmoette ze Roderick. ‘Ik heb net een leuk gesprek met Julia gehad’ vertelde hij.
‘Misschien moet je dat meisje toch maar eens een kansje geven Wolmoed. Ik geloof dat ze werkelijk van goede wil is’.
Zonder iets te zeggen stoof Wolmoed de gang door. Ze moest gauw een manier zien te vinden om Julia hier weg te treiteren. ‘O Tom!’ dacht ze voor de zoveelste keer die dag. Ze voelde zich wanhopig en het was alsof haar hart uit haar lijf gerukt werd. ‘O heerlijke, waanzinnige prachtige Tom! Was het nou werkelijk ZO moeilijk om van me te houden?’

Zaterdag 14-05
Om een uur of negen vanochtend belde pa op om te zeggen dat tante N. (zus van pa) overleden is. Ben nu heel verdrietig. Tante N. was mijn peettante en ze had, al zag ik haar niet zo vaak, toch een speciaal plekje in mijn hart. Nu is ze er dus niet meer. Of nee, dat is niet waar. Ze is er wel, alleen ergens anders.
Rust zacht lieve tante N. Ik weet heel, heel zeker dat je een mooi plekje in de hemel krijgt en als je m’n broer ziet, wil je hem dan alsjeblieft een knuffel van ons geven?

00.45 uur. Ga naar bed. Ben nog steeds van slag. Heb zojuist toevallig einde Eurovisiesongfestival gezien. Was niet van plan er ook maar IETS van te zien maar deze vijf minuutjes wilde ik wel even meepikken. Was beschamende, walgelijke, gênante vertoning. Heb het idee dat de overwinning van de Oekraïne op Rusland bewust in scene is gezet – als dit geen politiek statement is weet ik het niet meer. Dat hele Eurovisiegedoe is trouwens steeds vreemder aan het worden. En wat Australië erbij moet ik me ook een volkomen raadsel.

Zondag 15-05
Eerste Pinksterdag. Heb net opgezocht wat Pinksteren ook alweer betekende, ben het nu al vergeten. Idioot. Moet het straks weer even opzoeken.

Dacht bij het wakker worden direct aan tante N. Hoop dat ze ondertussen al aangekomen is en een goede reis heeft gehad.

17.40 uur. Zit al bijna hele dag achter pc. Gewoon wat geknutseld, administratie gedaan en dat soort dingen. Was koud en grijs dus ideale dag. Ga nu dochter afhalen van station.

19.30 uur. Vriendin M. appte: ‘Als ik iets HAAT dan is het om ‘toestemming’ vragen, jij ook?’
Voordat ik antwoord gaf ging ze door: ‘Ik bied liever 1000x mijn excuses aan voor iets waar ik niet achter sta dan om ‘toestemming’ te moeten vragen’.
‘Aan wie moet jij toestemming vragen?’ appte ik terug. Bleek dat ze verf gekocht had omdat ze de muren van de woonkamer wilde schilderen maar man vond de kleur niet mooi. Hij vond het ook raar dat ze op eigen houtje de boel wilde schilderen zonder enige vorm van overleg.
‘Ik ben geen klein kind!’ had ze geroepen.

Arme man van M. Hij heeft het vaak al zo moeilijk, krijgt hij dit er ook nog eens bij: een opstandige vrouw. Ik voorzie nog heel wat gezellige momenten. Hoop dat ik er vaak getuige van mag zijn.

  Vind dit leuk!