Maandag 28-03
Oom H. kwam lang met buurvrouw Annie. Ze lijken echt verliefd, heel leuk. ‘Natuurlijk stem ik ‘Nee’ brieste oom H. ‘Europa is namelijk helemaal niet geïnteresseerd in de Oekraïne. Europa is geïnteresseerd in de Krim, waar de Russische vloot ligt. Er wordt hier heel vuil spel gespeeld. Geen wonder dat Poetin laaiend is’. Buurvrouw Annie keek hemels naar hem op en toen naar mij.
‘Wat weet hij toch veel hè’ glimlachte ze blij.

Dinsdag 29-03
Wat zijn ze toch bang voor een ‘Nee’ – lijkt wel alsof de politiek extra veel zendtijd van de NPO cadeau gekregen heeft om uit te leggen waarom we toch vooral JA moeten stemmen. Hoor alleen maar de voordelen van een JA maar geen enkele politicus heeft het over ‘de financiële bijstand’ die wij bij een JA gaan verlenen. Volgens mij hebben we al genoeg geld geschonken aan Spanje, Griekenland en noem maar op – moet de Oekraïne er werkelijk bij? (En waarom zou ons – MIJN – belastinggeld in Hemelsnaam gebruikt moeten worden om de CORRUPTIE in de Oekraïne terug te dringen? Please. Laten we eens proberen de corruptie HIER terug te dringen, dat zou al heel wat zijn).
Al moet ik op 6 april kruipend naar dat stemhokje, ik ga.

Ex-collega T. belde. ‘Zijn jullie nog steeds zo blij met het vertrek van de teamleidster?’ wilde ik weten.
T. zuchtte gelukzalig. ‘Het is één groot feest op het werk. Ik vraag me werkelijk af of ze beseft hoe ongelooflijk impopulair ze was. Ik denk dat ze zou schrikken als ze het wist’.
‘Maak je toch niet zo druk om dat gekke mens’ zei ik maar T. zegt dat ze ‘nog jaren en jaren nodig heeft om over deze psychopaat heen te komen’.

Woensdag 30-03
Naar stadje toe met ouders. Bij Wally’s wat gedronken. Chocolademelk met slagroom was weer overheerlijk. Zag in de verte T. lopen (nee, geen ex-collega, dit is een andere T.) Dacht direct weer aan het misverstand van jaren geleden, toen T. op een mooie voorjaarsdag vertelde dat ‘de zon eindelijk ging schijnen’.
‘Heerlijk’ brulde ik. ‘God zij dank – dat werd tijd. Deze situatie was toch onhoudbaar?’ (Doelde op de lange, donkere winter die we achter ons hadden).
Zal nooit verbijsterde blik van T. vergeten toen ze wegliep. Begreep pas achteraf dat ze had gezegd dat haar ‘zoon ging scheiden’. Geen wonder dat ze zo keek. Zoon bleek er nog een ander op na te houden ook.

Donderdag 31-03
Verjaardag pa. Gefeliciteerd lieve pap! Nog veel mooie en gezonde jaren! ’s Avonds met ouders en oom K. gegeten bij chinees. Onze uitgebreide bestellingen stonden razendsnel op tafel. Zo jammer. Hiermee zegt zo’n restaurant eigenlijk: alles was ingevroren maar we hebben een bijzonder goede magnetron.
20.10 uur. Even vlug naar vriendin M. Man van M. gromde: ‘Als ik zoveel fouten maakte als die Van der Steur was ik allang op staande voet ontslagen. Ik was misschien nog wel vervolgd ook door mijn werkgever. Maar in de politiek houden ze elkaar natuurlijk weer de hand boven het hoofd’.

M. en ik luisterden nauwelijks want M. had groot nieuws: ‘Mijn ouders maken plannen om in Spanje te gaan wonen!’
Was direct enthousiast. ‘Maar dan zullen ze jou en de kinderen wel een stuk minder zien’ zei ik desondanks.
M. keek verbaasd op. ‘Nou en? Het gaat toch niet om ons? ZIJ vinden het heerlijk dus ben ik ook blij. Stel je voor zeg!’
Hoop dat het doorgaat. Zou leuk voor ze zijn.

Vrijdag 01-04
Mooi weer! Vriendin R. belde. Zag haar nummer op nummermelder, nam de telefoon niet op. Word beetje moe van R. – contact is erg eenzijdig. Meestal ratelt ze 2 uur lang onafgebroken over haar eigen leven maar van verdere interesse is geen sprake. Wil normale dialogen met mensen – ben beetje klaar met braaf luisteren naar monologen.

Met man en ouders tocht gemaakt via Workum en Hindeloopen richting Stavoren.
’s Avonds roti gemaakt. Hebben gesmuld.

Zaterdag 02-04
Naar begraafplaats met ouders, wilden bloemetje neerleggen bij tante die vorig jaar overleden is. Daarna naar tuincentrum in Witmarsum en alvast wat planten gekocht.
Met moeder naar Hope Springs gekeken, film met Meryl Streep. Gekke is dat ik bij Meryl constant denk: ‘Goh, wat acteert ze toch goed’. Denk dat nooit bij andere acteurs en actrices – vraag me af waarom bij haar wel.

Zondag 03-04
Ouders gingen vanochtend weer weg. In de tuin gewerkt, Lavatera’s en stokrozen geplant. Dat zijn de enige planten die het in elk geval altijd goed doen.  Nicht P. belde.
‘Ik moest gisteravond lachen om een grapje van Henk (haar echtgenoot)’ vertelde ze. ‘Toen kwam Jeroen (een van de kinderen) de kamer binnen en keek onderzoekend rond. ‘Hebben we bezoek?’ vroeg hij’.
‘Nee’ zei ik. ‘Hoezo?’
‘Meestal lach je alleen maar om papa’s grapjes als er bezoek is’ legde hij uit. Snap je zo’n kind nou? Wat moet ik daar nou van denken?’

Onthield me van elk commentaar. Heb in de loop der tijden geleerd dat een van de belangrijkste dingen in het leven Zwijgen is.
En dan doe ik dan ook. Zwijgen. Heel Veel & Heel Vaak.

  Vind dit leuk!