Zondag 15-03
’s Avonds weer even naar House of Cards gekeken. Moest weer constant aan onze eigen politici denken bij het zien van het gedraai en gekonkel, zeker nu ze zo krampachtig bezig zijn met campagne voeren. Churchill zei ooit: ‘Een politicus denkt aan de volgende verkiezing, een staatsman aan de toekomst.’
De mannetjes die hier op het pluche plakken zijn duidelijk geen staatslieden.

Maandag 16-03
Stadje in. Bij elke winkel die ik uitliep sloeg het alarm op tilt. Personeel kon niets vinden – trok jas uit, legde tas neer – het moest ‘m in de nieuwe lange broek zitten die voor het eerst aanhad.
‘Ik wil hem wel even uittrekken?’ bood ik spontaan aan.
‘Laten we dat maar niet doen’, snauwde een chagrijnige medewerkster in een van de winkels.

’s Middags ook even in de tuin gewerkt, weer allemaal bloembollen geplant.

Dinsdag 17-03
Naar Franeker, was prachtig weer, gewoon lente. Wat gedronken bij Planetarium café.
‘En toen ging ik naar de oorarts en hij zei tegen me: met dit apparaatje meet ik je oor door’, zei een vrouw aan tafeltje naast me tegen haar vriendin.
‘Een meteoor in je oor?’ vroeg de vriendin. Ze klonk ontzet.
‘Dan MEET HIJ MIJN OOR DOOR’ articuleerde de eerste langzaam en duidelijk. Na een half uur lachten ze nog steeds om de meteoor.

Woensdag 18-03
Gestemd. Daarna gewerkt. Zag net journaal en de Veldslag in Frankfurt rond opening nieuw bankgebouw. Het gebouw kost ‘slechts’ 1.3 MILJARD euro, dus ik snap die commotie totaal niet. Wat is nu 1.3 miljard euro? De onnozele, achterlijke burger betaalt wel.

20.04. ‘Nu weet ik het zeker’, zei vriendin M. zojuist aan de telefoon. ‘De komende jaren ga ik NIET op vakantie naar een Tunesië of een Algerije of een Egypte of wat dan ook. Het is TE erg allemaal.’ M. en ik hadden het over de 21 toeristen die doodgeschoten zijn in Tunesië.
De wereld staat in brand, dat is duidelijk. En blussen lukt niet meer. Pffff. Wat een narigheid overal.

Donderdag 19-03
Naar crematie van buurmeisje en vriendin L.
L. heeft 5 jaar lang een moedige strijd gevoerd tegen de rotziekte maar uiteindelijk won de ziekte.
Rust zacht lieve L. Je klaterende lach, je elegante houding, je bruisende optimisme – ik zal het nooit vergeten.

Vrijdag 20-03
Lees net dat gisteren een vrouw van 96 jaar neergestoken is in de Govert Flinckstraat. Soms zou ik willen dat ik sommige mensen dagenlang mocht martelen. Is geen goede gedachte, ik weet het. Maar soms denk ik het wel.

13.24 uur. Slechte gedachte van eerder op de dag was helemaal verdwenen tot ik las: ‘Top ABN geeft zichzelf loonsverhoging van 100.000 euro. Het argument: ‘De laatste vijf jaren waren de lonen bevroren’.
Nu begint het graaien dus weer. En dan direct ook maar met een forse inhaalslag. Goeie God.

Ga even blokje om. Heb behoefte aan wat frisse lucht. Wil geen slechte gedachtes meer hebben. Dan kan ik wel bezig blijven. Moet leren accepteren dat graaien en roven en andermans geld uitgeven een doodnormaal onderdeel is van de maatschappij waarin wij leven.

Zaterdag 21-03
Vreselijk koude en grijze dag. Vriendin A. belde even. ´Iedereen op het werk praat over hem´, zei ze. Ze doelde op haar chef die constant in zijn neus zat. ´We hebben de snoepjespot verstopt want hij zat altijd met die smerige handen erin te graaien. We denken erover na om de Arbeidsinspectie in te schakelen, dit KAN gewoon niet.´
Arme A. Heb echt met haar te doen.

Zondag 22-03
Met vriendin M. even wat gedronken aan de Noorderhaven. Sammetje was ook mee, gezellig. Naast ons zaten 2 vrouwen.
´Zo kan ik het ook´, mopperde de ene vrouw tegen de ander. ´Gewoon aanpappen met de baas en hoppa, je hebt direct een vaste baan´. Ze keek tandenknarsend naar buiten en balde haar hand tot een vuist.
De andere vrouw lachte. ´Je bent gewoon jaloers´, zei ze. ´Want we weten allebei dat je hem maar wat graag had willen hebben´. Kon de rest jammer genoeg niet horen, Sammetje had wat aandacht nodig. Vraag me nu steeds af hoe dat verder gaat met die jaloerse vrouw. Hoop dat ze gauw een leuke man tegenkomt. Gun ik haar van harte, op de een of andere manier had ik toch wel wat met haar te doen.