Zondag 26 januari
VZTZ – dat lijkt me een betere naam voor deze categorie. Van Zondag Tot Zondag. Een Weekoverzicht zou eigenlijk moeten lopen van zondag tot zaterdag maar aangezien ik dit op zondag wil posten komt het niet goed uit. Ik laat het voorlopig dus maar zo. Deze zondag, de 26ste, eindigde derhalve toen ik als een absoluut wrak naar bed strompelde. De laatste keer dat ik zo vroeg sliep was ik volgens mij een jaar of drie.

Maandag 27 januari
Naar huis, heerlijk om weer thuis te zijn. Wasjes gedaan, wat in huis gerommeld en Boeuf Bourguignon in de römertopf gemaakt. Ideaal! Gewoon rauw vlees in de schaal met wat wortels, tijm, (veel) wijn en kastanjechampignons en na een paar uur kun je aan tafel! God, wat ben ik blij met dat ding.

Dinsdag 28 januari
Even naar stadje maar geen ijskoffie dit keer. Niet omdat ik dat niet wou maar omdat de machine schoongemaakt werd. Snap niet dat ze geen rekening houden met eventuele klanten. Kon wel janken. Toen maar een warme chocolademelk met veel slagroom genomen. Is ook goed.

Woensdag 29 januari
Hele dag gewerkt. Manlief verraste me met een nieuw fototoestel. Was zo blij als een kind. Heb tot diep in de nacht foto’s gemaakt van keuken, keukenkastjes en woonkamer om ‘m uit te testen. Sloeg nergens op maar wou het ding gewoon niet loslaten.

Donderdag 30 januari
Vrij genomen. Met de trein naar Rotterdam. Reed langs plaatsje ‘Wezep.’ Vreemde naam, Wezep. Is volgens mij anagram van zweep. Zal me niet verbazen als het een sm-dorp is.

Zat vlak bij 3 brallerige koorknapen in pak. Ze zaten met bijzonder hete aardappel te brallen. Hadden het over ‘strategie bepalen’ en zeiden dingen tegen elkaar als: ‘goed bezig kerel.’ Dacht eerst dat het een oefening was voor toneelstukje maar bleek niet zo te zijn. Pa haalde me van station, direct naar ma die in het ziekenhuis ligt. Gaat goed met ma. Na bezoekuur samen met pa ergens gegeten. Was gezellig.

Vrijdag 31 januari
Kreeg hartverzakking ’s ochtends. Dacht dat ik make-up thuis vergeten was. Wat schrok ik. Gelukkig bleek dat niet het geval. Krijg volgens mij griep. Keel voelt aan alsof er kokende olie in gegoten is en linkeroog traant de hele tijd. Met pa weer naar het ziekenhuis. Ma mag nog niet naar huis.

Zaterdag 1 februari
Ma mocht naar huis vandaag! Manlief kwam ’s middag naar Rotterdam. Met z’n allen ’s avonds verbijsterd gekeken naar bedankfeest voor Beatrix. Chantal Janzen mocht 4000 man begeleiden door deze avond en sprak constant alsof ze het tegen een zaal vol randdebielen had. ‘Zouden jullie het niet fijn vinden om persoonlijk iets tegen de prinses te kunnen zeggen, zouden jullie dat willen?’ Het bijenvolk schreeuwde het uit. Onze Moeder des Vaderlands bekeek het welwillend. Aan het eind mocht iedereen met een hoedje van papier gaan zwaaien en ‘chapeau’ roepen. Heerlijk. Wat een geluk. Wat een emotionele prachtavond.
Moest direct denken aan stukje dat ik al eerder schreef. Hier een fragment:

‘Het volk droomde er namelijk van een familie te adopteren. Die familie zouden ze vertroetelen en verwennen. Ze zouden ervoor zorgen dat het die familie aan niets ontbrak.
‘Nooit zou die familie belasting hoeven te betalen’ sprak het volk. ‘En ze zullen ook nooit hoeven te werken voor de kost. We zullen ze compleet onderhouden en we zullen er altijd zorg voor dragen dat ze van alles tot hun beschikking hebben. Paleizen, vliegtuigen, schepen, treinen en boten: alles wat hun hartje begeert zullen ze van ons cadeau krijgen.’

Zo leefde iedereen in dat land lang en gelukkig. Het was mooi. En het was goed. En de familie lachte zich helemaal kapot terwijl het volk juichte en juichte.’
(De Collectieve Droom)

Zondag 2 februari
Wou nieuwe fototoestel uitproberen. ‘Zullen we naar Hindeloopen en Stavoren gaan?’, stelde ik manlief voor aan de ontbijttafel. Dat ligt 40 minuten rijden verderop. Hij vond het een goed idee. Was jammer genoeg vergeten batterij op te laden. Kon maar tien foto’s maken.