Zondag 29-11
19.15 uur. Net thuis, was even naar vriendin M. ‘Ik snap de logica van sommige mensen niet’, zei man van M. ‘Ik liet laatst wat oude foto’s zien aan een paar collega’s. Enkelen zeiden: heb je je baard laten staan? Dat ZIEN ze toch?’ Man van M. streek hoofdschuddend over z’n baard.
‘Je blijft toch wel aardig op dat soort momenten?’ vroeg M. achterdochtig.
Man knikte. ‘Natuurlijk. Ik zei tegen ze: nee, ik scheer tegenwoordig m’n foto’s’.
M. keek haar echtgenoot meewarig aan. ‘Het wordt steeds erger met die man’, fluisterde ze. ‘Ik denk dat ik hem inpak en weggeef met kerst.’

Maandag 30-11
Naar stadje toe. Kwam S. tegen in de Hema. ‘Even rookworst halen’, vertelde ze. ‘Iedereen zegt altijd maar dat koken zo gemakkelijk is, maar het is heus niet gemakkelijker dan NIET koken.’
‘Ik weet er alles van’, zuchtte ik. IJskoffie gedronken. Wat zijn die dingen toch lekker.

Klimaatconferentie in Parijs. Hebben ze nu echt NIETS beters te doen dan wat brabbelen over de opwarming van de aarde? We hebben in het verleden ook al eens een grote opwarming gehad – of was dat verhaal over de ijstijd een fabeltje? – en toen was niemand zo hysterisch. Er was toen zelfs niemand en toch warmde de aarde op. Waarom dus al die drukte? We veranderen toch niets aan de evolutie.

Dinsdag 01-12
December alweer! Ga binnenkort de boom opzetten, heb ik zin in. ‘We doen niet meer aan Sinterklaas’, vertelde nicht P. ‘Aan kerstcadeautjes doen we wel maar ja: ik zou eigenlijk gewoon iets praktisch willen geven, iets waar iedereen wat aan heeft.’
‘Je kunt batterijen geven’, stelde ik voor. ‘Dan zeg je: ‘Speelgoed niet inbegrepen’.’
Nicht keek me met hoog opgetrokken wenkbrauwen aan. ‘Wat ben je toch vermoeiend af en toe. Word je nooit moe van jezelf?’
‘Nooit’, grijnsde ik. ‘Echt nooit’. Nicht keek hoofdschuddend naar buiten.

Woensdag 02-12
Gewerkt, in Amsterdam geslapen. Werd MIDDEN IN DE NACHT wakker door brandalarm – zat in één keer rechtop in bed. Was me meteen bewust van:
Haar dat in 2 knotjes opgerold was (‘want zo krult het meer’).
Oud slaapshirt waarop Minnie Mouse, door het vele wassen, eruit zag als een psychopaat.
De laag nachtcrème op gezicht waardoor IK eruit zag als psychopaat.

Spong uit bed, veegde crème weg. Tekende gauw wenkbrauwen beetje bij. Trok haar razendsnel los – au – en maakte vliegensvlug nonchalante vlecht. ‘Wat als straks tv-ploegen beneden staan?’ dreunde het constant door hoofd.
Bleek niets aan de hand te zijn. Brandalarm was gewoon op hol geslagen. Hartslag inmiddels ook.

Donderdag 03-12
Naar stadje toe. Spul gekocht om blonde lokjes te maken in haar. Wil jeugdig en meisjesachtig deze winter in – blonde lokjes doen het dan goed. Maak misschien ook bloemenkrans, weet ik nog niet zeker.
Suddervlees gemaakt. Vlees was een klein beetje aangebrand maar smaakte verder prima.

Vrijdag 04-12
Jaaaaaaaaa! Het is weer zover! We kunnen WEER een actie van Schaamteloos, Ongegeneerd, Immoreel & Schurftig Graaien aan de schier eindeloos lange lijst toevoegen: bij de Friese Thuiszorg Patyna, waar flink bezuinigd is op personeel, wordt het salaris van de leden van de Raad van Toezicht VERDUBBELD. VERDUBBELD ja. Want ene Henk Wilbers, Irene Barends en Sjoukje Faber hadden aan 7.000 euro namelijk nog lang niet genoeg. Moet kunnen.

Zaterdag 05-12
NS gooit oude treinstellen eruit hoorde ik op tv. Zag later filmpje waarin je zag hoe mensen vervoerd werden: als haringen in een ton. En daar mogen passagiers nog de volle mep voor betalen ook. In plaats van de treinstellen zouden ze eens het hele management moeten vervangen, dan zou het al vlug een stuk beter gaan. En sneller.

Lied van Adele zit hele tijd in m’n hoofd: ‘Hello’. Is irritant. Vind het hele lied niet eens zo bijzonder. Elke keer als ze schreeuwt denk ik: ‘Jajajajaja, we weten wel dat je volume hebt’. Maar ja, ze is Adele en dan schijnt meteen alles goed te zijn. Mag het dus eigenlijk niet zeggen, dat ik er niets aan vind.

Zondag 06-12
Zojuist even naar Max gekeken. Zat vrouw die beweerde dochter te zijn van ’s lands ‘olijke schavuit’, Onze Nationale Kwajongen, de Grootheid der Grootheden: Prins Bernhard.
‘Natuurlijk is ze een dochter van die kerel’ zei ik tegen man die even opkeek van z’n krant. ‘Hij zal nog wel veel en veel méér kinderen hebben. Er zal ook wel een zootje van hem rondlopen in Afrika – hij zat daar soms maanden achter elkaar. Denk je heus dat hij daar elke dag een olifant of neushoorntje neerknalde? Natuurlijk niet’. Man haalde gelaten schouders op.

21.15 uur. Blonde lokjes zijn gruwelijk mislukt. Heb hier en daar paar knalgele plekken en bovenop hoofd heb ik – in het midden – spierwitte plek. Van afstand lijk ik kaal. Dit was toch niet de bedoeling????? Bedoeling was dat ik een bloemenmeisje zou worden dat dartel door de straten van Harlingen zou huppelen en… enfin. Ga burgemeester een brief schrijven en vragen of de High Line van Frank Swinkels er alsjeblieft mag komen. Kan ik misschien dartel over de High Line huppelen. Ooit.

  Vind dit leuk!