Geachte mevrouw Dijksma,

Toen ik vanochtend de voorpagina van een bekende ochtendkrant bekeek trof mij direct een bijzonder bericht. Wat blijkt namelijk: de bastaardhond is een gezonde, sterke hond. Er stond, en nu citeer ik even:

‘Bastaardhonden verkeren vaak in betere gezondheid dan dure rashonden met een stamboom. Uit onderzoek dat staatssecretaris Dijksma (u dus) heeft laten doen, blijkt dat ze veel minder erfelijke afwijkingen hebben.’

Aan het eind van het artikeltje stond dat er ook een vervolgonderzoek komt. Ditmaal zullen de Hollandse Herder, Benner Sennenhond en enkele andere compleet doorgefokte dieren onder de loep genomen worden.

Mevrouw Dijksma, u zult wel denken: ‘Waar gaat deze brief in hemelsnaam over?’ maar daar kom ik zo op. Eerst even dit. U zult vast heel, heel erg veel geld verkwist uitgegeven hebben om het onderzoek door échte wetenschappers te laten verrichten met als uitkomst: de Labrador heeft vaker last aan ellebogen en heupen en de bastaardhond is gezonder. Dit resultaat zal ongetwijfeld een complete verrassing zijn geweest.

Nu wilt u wederom veel geld gaan uitgeven aan een vervolgonderzoek. U wilt een x-aantal andere honden onder de loep nemen. Hier kom ik dan eindelijk to the point: mevrouw Dijksma, laat MIJ dit vervolgonderzoek verrichten! Ik doe het voor de helft van de prijs! Ik kan u vertellen dat:

  • In veel gevallen de platte snuit bij de buldog leidt tot ademhalingsproblemen
  • Dat de schedels van de chihuahua en de Cavalier King Charles spaniël zo klein zijn dat de hersens er nauwelijks in passen.
  • Dat de Chow Chow vaak last heeft van ogen en knieën
  • Dat bronchitis en tandproblemen vaak voorkomen bij de Yorkshire Terriër
  • Dat de voorpoten van Rottweiler gevoelig zijn. (De Rottweiler kan al op jonge leeftijd last krijgen van kreupelheid in zijn voorpoten)
  • Dat de Amerikaanse Cocker Spaniël vaak leverproblemen, allergieën en epilepsie heeft.
  • En last but not least: dat de Duitse herdershond vaker last heeft van zwakke heupen en stofwisseling.

Verdorie. Nu heb ik het hele vervolgonderzoek al afgerond mevrouw Dijksma. En dat allemaal gratis en voor niets. Jammer, jammer. Het goede nieuws is nu dat u geld overhoudt. Misschien kunt u deze onverwachte meevaller op een andere manier verkwanselen uitgeven? Volgens mij is er nog nooit onderzoek verricht naar het seksuele leven van de aardbei, is dat misschien een idee?

Hoe dan ook: ik wens u veel succes met de onderzoeken die u nog gaat laten verrichten. Ik ben ervan overtuigd dat u ons in de toekomst nog vaak zult verbazen.

P.s.
Mevrouw Dijksma, misschien wist u het niet: ook bij het menselijk ras blijkt het doorfokken geen succes te zijn. Daarom is lang geleden al besloten dat het beter is broers en zusters geen kinderen met elkaar te laten krijgen. Ik weet wat u denkt: je zou het niet zeggen als je soms om je heen kijkt of af en toe de krant openslaat. Ik ben het helemaal met u eens.

En dan het nieuws: de bastaard is gezonder. Pffff...