© RH :-)Zondag 19-10
Gescrabbeld. Kregen discussie over het woord ‘Verbezemen’. In het kader van ‘Idiote Woorden Maken’ besloot ik ook een duit in het zakje te doen. ‘Waarom niet?’, zei ik. ‘Je hebt toch ook Bouwen & Verbouwen? Horen & Verhoren? Timmeren & Vertimmeren? Dan is Bezemen & Verbezemen volgens mij gewoon goed.’ Niemand was het ermee eens.

Maandag 20-10
Ouders gingen naar huis. Bij Action paar nepslingerplanten gekocht en daar kerstlichtjes in gerold. Staat heel gezellig als de lichtjes branden. Net gegeten. Restant Tika Masala van eergisteren gegeten en voor dochter kibbeling gebakken.

Lang met ex-schoonmoeder aan de telefoon. Gaan samen boek schrijven hebben we bedacht. In het Engels. (Ex-schoonmoeder spreekt Frans en mijn Frans is niet zo goed). Ze was vroeger journaliste, dus als dat geen bestseller wordt weet ik het ook niet meer.

Dinsdag 21-10
Dochter is jarig! Na school samen stadje in en door regen en wind gewandeld. ’s Middags en ’s avonds kwamen allemaal vriendinnen van school en moesten man en ik boven blijven. Mochten alleen in extreme noodgevallen ons gezicht laten zien.

22.45 – laatste meisje is net weg. De wind loeit om het huis, woedt behoorlijke storm. Heb elektrische deken al aan en ga naar bed. Krijg het maar niet warm – voelt alsof er liters ijskoud water over me heen gegooid worden, blijf maar rillen.

Woensdag 22-10
Ziek thuisgebleven. Viel en af en toe in onrustige slaap. Droomde dat ik met broer sprak. ’Ga ik je nu werkelijk nooit meer spreken?’ vroeg ik. Ik was wat verdrietig en onrustig.
‘Je spreekt me nu toch?’ antwoordde hij met zijn rustige, diepe stem.
‘ Ja, maar dit is toch… tja’, wierp ik weifelend tegen.
‘Wat nou ‘ja maar dit is toch?’ wou hij weten. ‘We praten nu gewoon hoor, ik zie het probleem niet.’ Werd op de een of andere manier blij wakker.

Rest van de dag onder dekbed op de bank.

Donderdag 23-10
Hele dag binnen en op de bank. Vraag me af of deze pijn in heupen en onderrug echt griep is of acute reuma. Niet normaal zoals ik strompel, lijk wel 100.

21.00 uur. Vriendin M. belde. ‘Is het wel normaal dat Sam zoveel huilt?’ vroeg ze zich vertwijfeld af. ‘Volgens het consultatiebureau is er niets aan de hand maar ik word er wel wat moe van’.
‘Hij is pas vijf maanden’, troostte ik haar. ‘Misschien is hij een huilbaby. Dat was dochter ook – die huilde 16 uur per dag, anderhalf jaar lang. Nog een jaartje doorbijten – op een dag lach je hierom.’
Vriendin M. zei niets. Op de achtergrond was Sam hartstochtelijk aan het krijsen.

Vrijdag 24-10
Veel regen en wind. Echt herfst. Heb blauwe lamp maar weer voor de dag gehaald. Leek me geen gek idee. Betrapte mezelf erop dat ik steeds met tranen in ogen vakantiefoto’s bekeek.

Heb net Pauw bekeken bij Uitzending Gemist. Ging over de onherkenbare Renee Zellweger en haar plastische chirurgie. Moest bijzonder lachen om Liz Snoyink die krampachtig voor een natuurlijke schoonheid wou doorgaan op minuut 45.45:
Vraag: ‘Heb jij veel aan je gezicht laten doen/veranderen?’
Liz Snoyink: ‘Ik doe heel veel. Ik gebruik goede crèmes – ik heb een serum, nou, ik smeer het wel vijf keer per dag. Maar ik laat niet snijden en rare dingen doen.’
Vraag: ‘Ja, maar botox – dat doe je wel toch?’
Liz Snoyink hakkelde: ‘Een keertje botox zou…dat…dat… Botox vind ik niet hetzelfde als snijden. Botox is anders.’

‘Botox is anders.’ Sneu om te zien dat mensen zulke ontwijkende antwoorden geven op de vraag of je iets aan je gezicht laat doen.

Zaterdag 25-10
Rustig dagje. ’s Avonds met man naar Leeuwarden, hapje gegeten op dit prachtige plein. Doet me altijd aan Brussel of Antwerpen denken.
Naast ons zaten 2 vrouwen. ‘Mijn man is gelukkig vrij handig’, vertelde de ene vrouw. ‘Of het nu gas of elektra is, hij kan het allemaal’.
De andere vrouw hoorde het gelaten aan. ‘Mijn man kan niets’, zei ze. ‘Hij kan zelfs nog geen spijker in de muur slaan. Daarom heb ik nu maar een klusjesman ingeschakeld. Ik ben echt heel blij met hem. De klusjesman is gewoon het verlengstuk van mijn man geworden.’

Zondag 26-10
Weer grauw en grijs dagje. Ga wat rek- en strekoefeningen doen. Ben nog steeds zo stijf en stram als… als… Kan even geen goede vergelijking vinden. Ga vanavond maar flink aan de grog, wellicht dat ik daar iets soepeler van word.