WE300 – Schakelen

Het was al schemerig toen Annefleur het rijtuig uitstapte, afrekende met de koetsier en het bordes besteeg van het grote statige huis aan de Singel.

Ze stak de sleutel in het slot, deed in de gang haar hoed en sjaal af en verschikte nog even iets aan haar kapsel terwijl ze zichzelf bekeek in de verweerde spiegel. Ze hoorde dat de storm toenam en rilde. De herfst was wel érg vroeg dit jaar.

Handenwrijvend liep ze de woonkamer in waar ze haar moeder trof, naast de zacht gloeiende kachel.
‘Wat zit u in het donker moeder?’ merkte Annefleur op en boog zich om moeder een kus op de wang te geven.
‘Ik heb toch allemaal kaarsen branden?’ snibde de oudere vrouw en verdiepte zich weer in de Bijbel die op haar schoot lag. ‘Zo donker is het hier nu niet dunkt me.’
Annefleur glimlachte en keek om zich heen. Dat was waar. De hoeveelheid kaarsen die moeder hier had branden waren ruim voldoende om de Oude Kerk mee te verlichten.

‘Maar dat hoeft toch niet meer zo moeder, met al die kaarsen?’ zei ze zachtjes en trok een stoel naast moeder. ‘Dat hoeft toch zo niet meer?’
De oude dame slaakte een diepe zucht en even voelde Annefleur een klein beetje medelijden met haar moeder.
‘Al die nieuwerwetse dingen’ mompelde die. ‘Ik vind het maar niks.’

Annefleur sprong op, rende naar de deur en tastte een stukje muur af. ‘Kijk moeder!’ riep ze uit en verrukt keek ze om zich heen toen ze gevonden had wat ze zocht. De kamer baadde plots in een zee van licht. ‘Kijk eens! Dit is toch veel gemakkelijker?’

De oude vrouw zuchtte weer en boog het hoofd. ‘Ik vind het maar niks’ mompelde ze. ‘Vooruitgang zeg je? Wacht maar af kind, wacht maar af…….’

———————–

Bij WE300 van Plato is het de bedoeling dat je een verhaal schrijft van 300 woorden waarin een bepaald woord – ditmaal ‘Schakelen’ – niet voorkomt.
Meer bijzondere, mooie en ontroerende verhalen vind je op: http://platoonline.wordpress.com/

Category: WE 300
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
20 Responses
 1. Marja says:

  Sfeervol verhaal.

 2. Moeders had gelijk, de energie rekeningen liegen er niet om 😉 Dochterlief bedoelxe het zo goed en was zo blij met deze moderne schakeling…..met beide personages meegevoeld 😀

 3. ria says:

  De een is angstig voor vernieuwingen, de ander verwelkomt ze.
  mooie WE
  groetjes, Ria

 4. Rianne says:

  Mooie WE vanuit een hele andere invalshoek als de auto…

 5. De Fruitberg says:

  En toch is de uitvinding van het licht één van de grote sleutels tot verandering.
  Niet alle verandering die het met zich meebracht was een zegen (24 uren economie), het veranderde ook onze architectuur (gedaan met de hoge gebouwen om zo’n hoog mogelijk glas in te plaatsen) en zoveel meer.
  Ik steun Annefleur!.

 6. Dwarsbongel says:

  De enige keer dat ik in de Oude Kerk was, was met een tentoonstelling van World Press Photo. Gelukkig maar dat toen alles goed uitgelicht was…
  Dat sfeerbeeld overstemt voor mij een beetje het intieme tafereel dat daarvóór geschetst wordt – een mooi verhaal!

 7. platoonline says:

  Eigenlijk kan ik beiden wel begrijpen. Annefleur die de vooruitgang omarmt, de moeder die plotseling van haar oude gewenningen de 20e eeuw wordt ingeslingerd en wat zal dat allemaal wel niet voor onheil brengen. Het spel der generaties, waarbij de kachel (en dat vond ik toch wel heel bijzonder) zacht gloeit!! Had ie hard gegloeid dan was alles heel anders geweest.
  Mooi verhaal in een prettig aandoende entourage.

 8. Leuk verhaal! Moeder heeft ook wel een klein beetje gelijk gekregen 😉

 9. Corline says:

  Ach, ze bedoelt het goed, Annefleur. In deze tijd zou ze proberen haar moeder de bijbel te laten lezen op een e-reader….

 10. Nannie Hugen says:

  Mooie we-300 schakelen
  gat mij lukt dit we-eetje maar niet zucht.

 11. rietepietz says:

  Aan het elektrische licht ben ik natuurlijk alláng gewend ……. nu het elektronische betalingsverkeer nog…… “ik vind het maar niks…… vooruitgang zeg je? wacht maar af…”;-)

 12. Mrs. T. says:

  Wat een leuke invulling. Met plezier gelezen.

 13. tagrijn says:

  Moeder, dat hoeft toch niet meer, met papier geld betalen en ze overhandigt haar een pinpas. Vooruitgang zeg je, wacht maar af kind, zei de oude vrouw. Het is voor oude mensen moeilijk veranderingen te accepteren en dat heb je mooi geschreven.

 14. Moeder kan wel wat warmte gebruiken 😉 Sfeervol logje!
  Liefs Kakel

 15. Me says:

  Mooie WE! Een groot contrast tussen de angst en verwelkoming van nieuwe dingen. Leuk! Liefs, Me

 16. Zo gezellig enkel kaarslicht en al je schoonheidsfoutjes verdwijnen als sneeuw voor de zon 🙂

 17. Melody says:

  MOOI!!!
  en ja die ‘nieuwerwetse’ dingen, niet iedereen kan ze in hoog tempo bijbenen….

 18. staart says:

  Leuke invalshoek. Sfeer goed getroffen.met plezier gelezen

 19. Rebelse Huisvrouw says:

  Dank jullie wel allemaal, voor jullie reacties! Ik zit erg weinig achter de pc de laatste dagen dus reageer vrij laat maar dat wil niet zeggen dat ik jullie reacties niet enorm waardeer!

Geef een reactie

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

%d bloggers liken dit: