VZTZ – Het Gedicht

Afbeelding van PixabayMaandag 16-11
12.21 uur. Heb zonet minuut stilgehouden. Kon er niets aan doen maar dacht steeds: dit is niets meer dan wat uiterlijk vertoon. We hebben na Charlie Hebdo wel gezien hoe snel het gewone leven weer doorgaat. In plaats van een minuut stilte zouden we misschien eens met z’n allen een minuut moeten schreeuwen, lijkt me veel beter.

Dinsdag 17-11
Windows 10 geïnstalleerd op pc. Blijf het jammer vinden dat ik er nooit in slaag goede back-up te maken. Moet nu alle contacten weer invoeren.

18.15 uur. Man verheugt zich op voetbal. ‘Ga jij maar de hele avond achter de computer zitten’, zei hij opgewekt, ‘ik vermaak me wel’.

20.17 uur. Voetbal is afgelast vanwege bommelding. (Lees altijd bommel-ding.) Vreselijk. We worden gegijzeld, dat is duidelijk. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Woensdag 18-11
Gewerkt. ‘We zijn gevangene van onze politieke correctheid’, zei collega H. ‘Elke oplossing zal als niet-politiek correct van tafel worden geschoven en omdat niemand als fascist afgeschilderd worden is er geen oplossing’.
‘Wat heeft onze vrijheid ons gebracht als we niet eens de vrijheid hebben om een terras te kunnen uitzoeken?’ vulde collega S. aan. ‘Onze vrijheid heeft tot niéts geleid – de onvrijheid neemt alleen maar toe en…’
‘Ja ja ja, we weten het wel’, onderbrak ik. Wil praten over schoenen en theater en goede boeken. Niet constant over deze situatie.

Donderdag 19-11
Gewerkt. ’s Avonds even met oom H. gebeld. ‘Europa wordt vernietigd door de EU’ zei hij somber. ‘Goddank is er nog een Amerika en een Rusland – misschien dat die ons weer eens willen redden, want zelf kunnen we het niet’.
‘Buurvrouw Annie nog gezien de laatste tijd?’ veranderde ik van onderwerp.
‘Ze logeert een paar dagen bij haar dochter’ zuchtte oom H. ‘Ook dat nog’.

Vrijdag 20-11
Vroeg op. Zit tegenwoordig weer elke dag op hometrainer. Fiets 10 tot 12 kilometer in half uur, langer kan ik echt niet op dat ding blijven zitten.

16.23 uur. Hoorde net op de radio dat journalisten uit alle landen van de EU het Europarlement voor de rechter sleept. Parlement weigert inzage te geven in het schaamteloze graaigedrag declaratiegedrag van parlementariërs. ‘Zo moet het ongeveer ook geweest zijn in 1789’ zei ik tegen dochter.
‘1789?’ zei kind afwezig.
‘De Franse Revolutie’ verduidelijkte ik. ‘Toen het volk het zat was dat de rijken steeds rijker werden ten koste van het volk’.
Dochter luisterde allang niet meer.

Gebakken bloemkool met sardientjes gegeten. Man keek vol afschuw toe – hij nam biefstuk. Heb ook smoothie met andijvie, rode bieten, witlof en gember gemaakt.

Zaterdag 21-11
Brussel hermetisch afgesloten. Bij wijze van spreken dan, maar toch. Het gaat lekker allemaal. ‘Europa is een ziek, slap kind’ zei vriendin E. ‘Hier zullen ze op eigen kracht nooit uitkomen. Het is Duitsland alwéér gelukt’.
‘Wat bedoel je?’ wou ik weten.
‘Duitsland heeft al twee keer eerder in de geschiedenis geprobeerd een gróót, Europees Rijk te stichten. We weten beiden waar het toe geleid heeft’.

22.13 uur. Relatie van zus van vriendin M. zit in een dipje. ‘Ons liefdesleven verliep al een hele tijd stroef’ vertelde ze. ‘Ik ga altijd eerder naar bed en dan blijft hij nog uren op, zit ‘ie te gamen. Een paar dagen geleden zeg ik tegen hem: ‘Dit kan zo niet langer. Ik zou graag willen dat je eens een keer wat initiatief toonde en je losrukte van die spelletjes. We leven als broer en zus, dit is belachelijk’. Ga ik gisteravond naar bed – hij bleef natuurlijk weer beneden – krijg ik op een gegeven moment een appje van hem. Ik sliep al bijna nota bene. ‘Heb je zin?’ stond er.
Ondanks alles moesten M. en ik erg lachen. Zus van M. zuchtte gelaten.

Zondag 22-11
09.10 uur. Ex-partner en gezin komen later brunchen. Broertje van dochter is nu 9 maandjes en hij wordt elke dag leuker. Ben gewoon verliefd op dat kind. Moedig ex en zijn vrouw constant aan samen op vakantie te gaan – ‘dan pas ik op de kleine man’ – maar tot nu toe willen ze niet. Begin er straks weer even subtiel over.

12.45 uur. Ga naar de keuken, gevulde eieren maken. Wil deze post eigenlijk met iets vrolijks afsluiten. Kan niets vrolijks bedenken. Enige waar ik op kwam was gedicht van Leo Vroman dat eindigde met de regels:

‘Geen God die ooit om wreedheid vroeg
Het noodlot is al wreed genoeg’

Category: 01 - Dagboek, VZTZ
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
15 Responses
 1. rietepietz says:

  Collega H heeft gelijk, we zijn gevangene van de politieke correctheid, ik blijf gewoon m’n hersens gebruiken en mensen beoordelen op dezelfde kwaliteiten en eigenschappen als ik altijd gedaan heb. Een slecht mens is een slecht mens , ook als hij/zij toevallig islamiet is of gekleurd…of allebei! Dan maar een racist of fascist ….zou niet de eerste keer zijn …kan ik goed mee leven , mijn eigen geweten telt gewoon nét ff zwaarder.

 2. Hoe herkenbaar: wil mijn krabbel ook altijd vrolijk afsluiten.
  Altijd om te te weten dat ;)) Fijne dag voor jou! *kus blaast*

 3. Ik vind het net een rotfilm waarin we verzeild zijn geraakt. Bah.

 4. Rob Alberts says:

  Cuby&Blizzards blijft mooi!

  Regenachtige groet,

 5. beaunino says:

  Dat van dat appje was dan wel weer geinig. De rest is shit helaas:-((

 6. bentenge says:

  Bommeld-dingen. Zijn dat geen schoenen ? Voor voetballers die te veel verdienen ? Of is Van Bommel gewoon een voetballer ?

 7. Joolzz says:

  Zo bijzonder dat jij bruncht met ex en gezin…

 8. Lenjef says:

  En toen was er licht…

  er zijn nergens
  verbanden genoeg
  om alle wonden te stelpen

  zelfs na ontelbaar veel gebeden
  blijft men bomplannen smeden

  in de naam van een god
  die blijkbaar
  twijfelt over wie Hij zal helpen

  Lenjef

 9. Kakel says:

  In België pakken ze het beter aan. Ze veranderen zelfs in enkele dagen een wet! Moet je bij ons eens mee komen. Duurt jaren voor de politiek alleen al op het idee komt.
  Ik kan me niet voorstellen dat er een god is,die slachtpartijen goedkeurt.

 10. gewoonanneke says:

  Ja die minuut stilte. Ik luisterde naar de radio die verslag deed van de stilte in Parijs. Hoorde alleen verkeersgeraas en toeters…..Zo bizar. Soms kijk ik bewust even geen tv, wil ik het niet zien. Struisvogelgedrag ik weet het.

 11. ria says:

  onze politici zijn kundig in woorden breien
  met lettertjes vrijen
  het ja- ja – ja ,neeee… toch maar niet spel
  voor mijn part lopen ze naar de hel

  Groetjes, Ria

 12. tagrijn says:

  In plaats van een minuut stilte een minuut hard schreeuwen. Ik vind dit eigenlijk best een heel goed idee. Geeft echt lucht aan je gevoelens, lijkt me.

 13. kliefje says:

  W10? Oeiiii. Mij heeft het alleen maar ellende gebracht en veel geld gekost 🙁

 14. EJW says:

  Nare onzekere tijden en een ongewisse toekomst. Vind het een mooie taalvondst ”Bommel ding” Hoe de betekenis van een woord kan veranderen van dreigend tot een attractie die je in de Efteling zou verwachten

 15. Lou-ter-Lou says:

  Ik heb een nieuw mini-laptopje met W10. Ik vind ’t een verademing (contacten, agenda, mail en de hele pokkezooi via gmail-account gelijk voorhanden… wat op zich best wel weer een beetje ‘eng’ is 😛 ).
  Overigens heb ik je een berichtje op FB gestuurd… (had zo snel geen ander adres), Misschien even in postvak ‘Overige’ kijken?

Geef een reactie

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

%d bloggers liken dit: