VZTZ – De Paasgedachte

vintage-1395177_1280Maandag 21-03
De lente is begonnen! Naar ouders in Rotterdam om begin van de lente te vieren. Met moeder even naar winkelcentrum Alexander en me verbaasd over de mensenmassa. Ik dacht dat het zo slecht ging in Nederland maar als ik dit zie dan valt het enorm mee.

Zag op tv dat ze af willen van de blauwe en groene vinkjes. Hoelang ik ook naar de vinkjes keek, ik zag geen groene vinkjes. Wel een groen randje om een blauw vinkje. Kennelijk toch lastig om je goed uit te drukken.

Dinsdag 22-03
Bomaanslagen in België. Wéér heeft Europa er een inktzwarte pagina bij in de toekomstige geschiedenisboeken. Wéér allemaal verdriet en wanhoop bij veel families. En nu? Gauw weer een mars lopen? Roepen dat we dit niet pikken? Houd toch op.

Was nog bij ouders en ging met trein naar huis – voelde me erg ongemakkelijk in trein. Hoor veel mensen om me heen roepen: ‘We laten ons niet bang maken’. Knap van die mensen. Weet niet hoe ze dat doen maar zo heldhaftig ben ik niet.

Woensdag 23-03
Even stad in – de lucht was zo mooi, honderden foto’s gemaakt. Moest tijdens wandeling over Noorderhaven en Zoutsloot vaak denken aan het Verdriet van België. Hoe moet het toch goedkomen in Europa? Weet iemand dat?

’s Avonds even naar vriendin M. Hadden het – natuurlijk – over België. ‘En dan te bedenken dat de Tweede Kamer gaat vergaderen over hun eigen veiligheid’ brieste man van M. ‘Hallaluja. Misschien dat ze en passant ook even over ONZE veiligheid kunnen praten? Of zou dat weer net een brug te ver zijn?’

Donderdag 24-03
Onze Lieve Heer is vandaag overleden. Dat zou je althans denken, zo hysterisch wordt er gedaan i.v.m. het overlijden van Johan Cruyff. Snap heus wel dat de man waanzinnig goed voetbalde en leuke uitspraken deed en het is ook jammer, zonde en ga zo maar door. Maar wat ik nu op tv zie grenst aan complete massahysterie. Serieus. Dit is niet normaal. Elk radiostation, elke tv-zender heeft het alleen maar over Cruyff. Het zal allemaal wel aan mij liggen.

Even naar Franeker, bij de Hema wat gedronken. Hoorde twee vrouwen achter me: ‘Bij de begrafenis van mijn zus laatst kwam Peter naar me toe. Ken je Peter nog?’
Andere vrouw knikte bevestigend.
‘Peter zei: mijn moeder wilde ook komen maar de ijskast wordt vanmiddag bezorgd’. Ze klonk nog steeds verbijsterd. Iedereen in de Hema viel stil.

Vrijdag 25-03
14.47 uur. Even bij vriendin M. op bezoek. Man van M. maakte zich weer bijzonder druk. ‘De nieuwe wetten m.b.t. onze veiligheid laten nog wel even op zich wachten’ zei hij. ‘Er moet namelijk een ‘zorgvuldige balans zijn tussen privacy en terreurbestrijding’. Dat wordt dus weer achter de feiten aanlopen. Wachten tot het kalf verdronken is. De terreur van de Wegkijk Politiek overwint alles zullen we maar zeggen’.
‘Niet altijd zo negatief lieverd’ lachte M. Ze was in een opperbeste stemming en zette een tas met gebakjes van Overzet op tafel.
Man van M. keek verlekkerd naar de tas. ‘Ach ja’ glimlachte hij toen gelukzalig. ‘Eigenlijk valt er niet veel te verwachten. Je bent het Beste Kabinet sinds WOII of niet natuurlijk’.

Zaterdag 26-03
12.10 uur. Even kleine pauze. Was al om 07.30 uur op, direct begonnen met logeerkamer en huis. Ouders komen later, wil boel gezellig hebben. Boodschappen heb ik ook al in huis – pauze heb ik dus wel verdiend.

00.12 uur. Ga naar bed. Gescrabbeld met ouders. Man wilde woord ‘linsje’ maken.
‘Van linzen’ verduidelijkte hij. ‘Je hebt bijvoorbeeld een zak met linzen – daaruit kun je één linsje pakken’. Hij lachte er niet eens bij. Woord werd niet goedgekeurd.

Vroegen ons tijdens het spel ook af wat noodzaak is van de ‘F’ en de ‘V’. Waarom niet een van die twee afschaffen? Wat is het nut ervan? De klank is hetzelfde. Geldt overigens natuurlijk ook voor de ‘CH’ Waarom geen ‘sgool’ bijvoorbeeld? Kan iemand me dat uitleggen?

Zondag 27-03
07.25 uur. Werd uit mezelf net wakker. Is nu dus eigenlijk 06.25 uur oude tijd. En dat op eerste Paasdag!

10.12 uur. M’n rollades zijn al klaar – in de loop van de dag komt er nog meer familie eten. Gaan nu aan het uitgebreide paasontbijt. Jammer dat m’n cinnamon rolls niet helemaal gaar zijn – moet nog wennen aan nieuwe oven.

01.30 uur. Ga naar bed. Lees net dat er een terreurverdachte is opgepakt in Rotterdam maar volgens het OM is er niets aan de hand:
‘Verdachten hadden hier geen aanslag gepland.’ Tuurlijk niet. Daar ga ik ook onmiddellijk van uit. Hij kwam hierheen om gewoon gezellig eerste paasdag met z’n vriendjes te vieren, meer niet. Moet niet, altijd maar weer, van het slechte uitgaan. En al helemaal niet met Pasen.

Ondertussen is het maandag 28-03.  Was vergeten gisteren post te publiceren, zie het nu pas. Vriendin M. belde net en vroeg ernaar. ‘Je hebt niets geschreven gisteren’ zei ze. ‘Gaat het wel goed met je?’
Ze klonk bezorgd. Meer dan bezorgd zelfs. Ook dat nog.

Category: 01 - Dagboek, VZTZ
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
8 Responses
 1. Corja says:

  Lekker op tijd opgestaan, eerste paasdag. Zo hoort het toch ook? Volgens het aloude paasverhaal? 🙂

 2. ria says:

  Het was weer leuk hier te zijn:-)

  Lieve groetjes, Ria

 3. Ik heb weer genoten ?

 4. Mammalien says:

  Als je de V door de F vervangt klink je net als Cruyff (Cruyv)?!

 5. Jokezelf says:

  Heerlijk, zoals jij je dagen kort en bondig weet samen te vatten. (even tussen haakjes en off record; wat een afschúwelijke muziek!)

 6. Lenjef says:

  Einde van de pauze

  misschien staan we op de drempel van een nieuwe tijd
  is de oude doodmoe
  en aan vervanging toe
  vrede is altijd een korte pauze tussen de eeuwige strijd

  Ik vind frede maar niks, Rebelleke. 🙂
  Lenjef

 7. Dank allen, voor jullie reactie! Nog een fijne avond (wat een weer vandaag hè!) en voor straks alvast welterusten. (En natuurlijk een mooie en goede (werk)week!)

Geef een reactie

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

%d bloggers liken dit: