Het Afvoerputje

Toen Hendrik-Jan die middag de deur uitging was hij in een opperbest humeur. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw en de aanwezigheid van tante Ali viel hem 100% mee. Natuurlijk was het wel eens vermoeiend om zo ’s ochtends vroeg aan de ontbijttafel naar het getetter van tante Ali te luisteren maar sinds Hendrik-Jan op meditatie was gegaan leerde hij beetje bij beetje zich hiervoor af te sluiten.

Dat hij op meditatie was gegaan betekende overigens niet dat hij zich nergens meer over opwond. O nee, beslist niet! Hij had die ochtend nog een brief aan dhr. Zalm geschreven en de strekking ervan luidde ongeveer zo:

‘Geachte heer Zalm,
De afgelopen week werd bekend gemaakt dat de bankiers een loonsverhoging krijgen van 20%. Er werd direct ach en wee geroepen. Sommigen noemden het een schande. Ik ben het daar niet mee eens. Ik noem het een gotspe. Een gotspe in het kwadraat.
Ik heb me vaak afgevraagd waarom de politiek niets doet en het enige dat ik kan bedenken is het volgende: aangezien banken dienen als afvoerputje voor uitgerangeerde politici zou de politiek wel gek zijn om hun toekomstige hoge beloningen in gevaar te brengen. (Hetzelfde geldt trouwens voor de gênante wachtgeldregeling – ook hier had allang ingegrepen moeten worden maar nee. Het is mij allang duidelijk: de politici zorgen uitermate goed voor hun eigen kostje). Het verband tussen goede prestaties en hoge beloning is nog nooit aangetoond meneer Zalm, en…’

Hier was Hendrik-Jan gestopt. Hij voelde hoe zijn bloeddruk de lucht inschoot en bedacht dat hij dringend behoefte had aan wat frisse lucht.

Nu liep Hendrik-Jan dan over de Voorstraat, richting Brouwersstraat. Hij had zin in een verse haring en nadat hij een overheerlijke haring weggewerkt had bij de visboer die bij de Jumbo stond besloot hij via de Spoorstraat naar huis te lopen. Bij de uitgang van de Jumbo hielp hij nog iemand de weg op te komen. ‘Ik zie niets’, klaagde de mevrouw achter het stuur. ‘Kunnen ze hier bij Jumbo niet iets aan dat bord doen? Je komt de weg haast niet op!’ Hendrik-Jan kende het euvel – Afke klaagde daar ook regelmatig over.

Hendrik-Jan zat net lekker in z’n tuintje met de Harlinger Courant binnen handbereik toen hij het hekje hoorde piepen. In plaats van het gebruikelijke gebabbel en gelach was het nu verdacht stil. Toen de dames zich bij hem voegden in het tuintje zag hij dat ze beiden bijzonder bleek zagen.

‘Wat scheelt eraan meisjes?’, informeerde Hendrik-Jan.
Afke slikte. ‘Tante Ali en ik reden net weg bij de Jumbo en je weet wel hè, dat het zo lastig wegkomen daar is met dat bord en die bomen en zo?’ Hierbij keek ze Hendrik-Jan vragend aan.
‘Ga door’, moedigde Hendrik-Jan Afke aan terwijl hij beetje bij beetje bevroor. ‘Mijn nieuwe auto!’ dacht hij maar hij probeerde kalm te blijven.
‘Tijdens het wegrijden ging het mis’, fluisterde Afke. ‘Ik deed het niet expres maar… waar ga je heen?’

Handenwringend liep Hendrik-Jan om de auto heen die voor de deur stond. De rechtervoorkant lag totaal in de kreukels. Hoe Afke dit voor elkaar had gekregen was hem een raadsel. Deze grap zou flink in de papieren lopen. Hendrik-Jan kreunde. Hij zou de rest van de nacht moeten mediteren om tot rust te komen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
17 Responses
 1. Letterzetter says:

  Haar in het afvoerputje schijnt de grootste afknapper te zijn voor mannen.
  Tante in de rui, dochter met lang haar, echtgenote met shampoo van Andrelon,
  daar flippen ze van.
  Tennisballen die het riool verstoppen geven ze niks om, die auto is zo weer gefikst, is goed verzekerd enzo.
  Maar haar in het afvoerputje…

 2. Anna says:

  Wat een verhaal… maar dat afvoerputje en dan letterzetter die daar op doorgaat deden mijn voorhoofd fronsen. Nu durf ik weleens afgeleid te raken als ik iets lees maar zo slecht dat ik een stukje over een afvoerputje zou gemist hebbeb…??? Ik heb het dus nog eens een keer gelezen om zeker te zijn en wat blijkt… meer dan in de titel komt het niet voor. Ikke opgelucht maar ik heb het wel twee keer gelezen, en goed doorlezen zelfs 🙂 Om maar te zeggen… 🙂 Hij zal flink mogen mediteren maar voor zover ik weet krijg je er geen deuk mee uit een auto 😉 Top!

 3. Appelvrouw says:

  Mij lijkt het beter als hij haar eens goed onder handen neemt, bij mannen lucht dat doorgaans heel snel op en gaan ze verder tot de orde van de dag.

 4. Di mario says:

  Ik had gewoon de rekening bij de Jumbo ingediend, met een fikse klacht. Wedden dat daar geld over de brug kwam.

  Love As Always
  Di Mario

 5. rietepietz says:

  Verstand op nul….blik op oneindig…. zou ik zeggen tegen Hendrik Jan. hoewel misschien toch niet heel slim om het over “blik” te hebben;-)

 6. ria says:

  wie zal dat betalen zote lieve Afke,wie zal dat betalen zoete lieve meid?
  Afke natuurlijk zoals appelvrouw zegt 🙂
  groetjes, Ria

 7. Corline says:

  Donders! Ik zou de Jumbo laten dokken! Voor vijftig euro boodschappen gedaan en een kraskaart gekregen zeker? Ja, dat is vragen om moeilijkheden. 😉

 8. Haha, áls hij al tot rust komt. Soms kan je mediteren tot je een ons weegt en word je nog niet kalm vanbinnen. Ik spreek uit ervaring 😉

 9. Marja says:

  Och arm. Wat een narigheid. Het afvoerputje kon ik ook niet helemaal terugvinden.

 10. beauninoblog says:

  Lekker douchen, alle ellende maar even lekker door het afvoerputje spoelen.

 11. Rebelse Huisvrouw says:

  Dank voor jullie reactie en jullie hebben gelijk: ik was vergeten het woord ‘afvloeiingsplek’ te vervangen door ‘afvoerputje’. Nu staat het er wel goed: ‘aangezien banken dienen als afvoerputje voor uitgerangeerde politici zou de politiek wel gek zijn om hun toekomstige hoge beloningen in gevaar te brengen.’ 😀

 12. merel says:

  schitterend geschreven, dat wordt een lastige meditatie nacht voor Hendrik Jan

 13. Komt me bekend voor paaltje…bultrug…parkeermeter hahahaha
  Weer een leuk stuk 🙂

 14. gewoonanneke says:

  Ja het verhaal van die banken. Doe de bonussen weg en geef ze 20 % loonsverhoging. Nou ja eigenlijk te gek voor woorden maar goed. Ja die autoschade allemaal gelukkig te repareren. Misschien had ie daar eerder actie moeten ondernemen was zijn auto niet in de prak geweest.

 15. Desire says:

  Mannen en hun geliefde autootjes die beschadigd zijn door hun eega … daar is flinke therapie voor nodig!
  Maarre, misschien hebben de Jumbo en het schadeherstelbedrijf daar in de buurt wel een deal met elkaar gesloten 😉

 16. Plato says:

  Het zit H. J. ook niet mee in het leven. DE bank, DE auto… maar mediteren is zo’n slecht idee nog niet. Alleen heb ik het vage vermoeden dat het volgende stukje over hem, weer net zo’n grommelige toestand wordt. Sommige mensen kunnen niet anders. 🙂

 17. Rebelse Huisvrouw says:

  Dag allen, dank voor jullie reactie en nog een fijn dagje!

Geef een reactie

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

%d bloggers liken dit: